Tornar a la principal Tornar a la principal

TEMPLE "ÈGARA"

DE LA R.·.L.·. LA FRATERNITAT DEL VALLÈS  

 

  A L'OR.·. DE TERRASSA (VALLÈS OCCIDENTAL)

Ègara (Municipium Flavium Egara)  fou una ciutat romana situada a prop del que avui és el conjunt monumental de les Esglésies de Sant Pere i del torrent de Vallparadís, que travessa la ciutat de Terrassa, de nord a sud. En el recinte de les Esglésies es troben algunes de les restes d’aquell municipi romà, l’emplaçament exacte del qual és encara una incògnita. També s’hi han trobat restes ibèriques que permeten suposar que són l’origen del poblament més antic d'aquest indret, situat en un lloc molt estratègic i fàcil de defensar, dominant el torrent de Vallparadís.

En una làpida de marbre de l’Església de Santa Maria es troba escrit per primera vegada el nom del municipi romà d'Ègara. En el recinte es troben també alguns capitells, columnes i sepulcres, i s’ha trobat una necròpolis propera a aquesta zona. Tot això planteja una ubicació del municipi en aquest indret.

Al terme actual de Terrassa es coneixen nombroses viles romanes agrícoles, entre les quals destaquen L'Aiguacuit, Ca'n Jofresa i Ca'n Bosch de Bagea.