Tornar a la principal Tornar a la principal

CIMBOLISME

El Simbolisme és l’estudi, el treball i la interpretació dels símbols.

El Simbolisme constitueix una de les formes de llenguatge més arcaiques del pensament humà.

El Simbolisme avui és més conegut per les aplicacions de caràcter psicològic, antropològic o artístic, que no pas per les filosòfiques, religioses o metafísiques que tenia en les societats tradicionals. És l’art de pensar en imatges.

EGYPT

El Simbolisme és potser una de les parts més importants de la maçoneria. La maçoneria estudia i treballa amb símbols, com a eines bàsiques per a l'evolució intel·lectual i progressiva dels seus membres.

El Simbolisme maçònic és una forma de saviesa tradicional de tots els temps en què el trobem també en els fonaments de totes les cultures, religions, mitologies i filosofies que s’han anat escalonant al llarg de tota la historia de la humanitat. La maçoneria és el receptacle que aquesta tradició adopta en aquest temps concret.

IMA15

El Simbolisme pel que fa a la seva relació amb els temes imaginaris, pot ser universal, intemporal o estar arrelat en aquesta imaginació, però el seu sentit pot també ser molt diferent segons les persones i les societats, depenent de la seva situació en un moment donat.

Els Símbols són pels maçons com a senyals col·locades a cada bifurcació del camí; indiquen la direcció i el destí cap a on van, però no és obligatori seguir-ho.

Els Símbols dónen forma als desigs, inciten a certes empreses i modelen un comportament, per això provoquen emocions i unifiquen i identifiquen grups humans.

El Símbol és una imatge sensible emprada per expressar una idea oculta, però analògica, que necessita ser interpretat i per això es requereix una predisposició, ja que està carregat com hem dit, d'efectivitat i dinamisme.

IMAG18

El Símbol és paradigma de l'ésser humà, i possibilita en certa manera que les coses “siguin”. Joia poc valorada pels qui rebutgen tot allò que no respon als postulats d’un racionalisme estricte.

Ritus i Símbols constitueixen el mètode de treball maçònic, mitjançant el qual es cerca la realitat “superior” darrere de la idea aparent.

S’ha definit la Maçoneria com "la ciència de la moral vetllada per al·legories i il·lustrada per Símbols".

 

INI